20's look and red lips

Dagens tip: Drik matcha te!

matcha te, matcha, te, grøn te, sundhed, antioxidanter, energi, ingen kaffe, koffein, sundhed, matcha latte, blog, blogger, holistisk skønhed, holistic beauty, skønhedsblog, beautyblog, beauty blog, camilla nørgaard, camilla nørgaard christensen, blogger, bloggers delight, dkHer på bloggen handler det oftest om makeup og hudpleje, men har man en holistisk tilgang til skønhed er der meget andet, der spiller ind. F.eks. det, der bidrager til dit velvære. Yoga, træning, gode kostvaner – og i dette tilfælde te! Den seneste uge har jeg skiftet kaffen ud med matcha te, og det var det, der virkelig gav mig lysten til at skrive om noget, der er så basalt, som te i manges øjne er.

Hvad er matcha te – og hvorfor er det anderledes end andet te?

Matcha betyder ”knust te”. Vi ved alle, at en normal kop te laves ved at synke teblade i kogt vand, som vi derefter tager op for at drikke teen. Når vi laver matcha te drikker vi selve bladene, som jo i dette tilfælde er pulveriseret helt fint. Som jeg husker Nelle en dag så fint sagde det, så kan man måske kalde matcha for en slags koncentreret grøn te, som jo er kendt for at give energi, da det inderholder koffein. Derudover indeholder matcha en masse sundhedsfremmende egenskaber.

Hvorfor er matcha anderledes end grøn te?

I modsætning til den traditionelle grønne te indebærer matcha en forberedelse, hvor planterne bliver dækket med klude for at skabe skygge, inden de bliver høstet. Dette fremynder væksten af blade med bedre smag og konsistens. Bladene bliver efterfølgende nøje håndplukket og dampet kortvarigt for at stoppe gæringen. Dernæst bliver de tørret og modnet i et kølerum. En proces, der er med til at skabe en yderligere intens smag.

Til sidst bliver de tørrede blade malet til et fint pulver.

Hvorfor drikke matcha te?

Foruden at give dig et energikick på samme niveau, som kaffe gør (det er i hvert fald min oplevelse), findes der i matcha te en række fordelagtige og sundhedsfremmende egenskaber. Nogle af dem vil jeg kort opsummere nedenfor:

Antioxidanter

Matcha indeholder hele 8 gange så mange antioxidanter som almindelig grøn te. Antioxidanter er gode for en hel række årsager, bl.a. fordi de bekæmper de frie radikaler i kroppen, som kan bidrage til ældning. I matcha findes en høj koncentration af antioxidanterne polyfenoler, som i nogle studier er blevet forbundet med at være gode til beskyttelse mod f.eks. hjertesygdomme og visse kræftsygdomme. Derudover indeholder matcha også en anden form at polyfenol kaldet EGCG, som kan bidrage til et normalt stofskifte.

Antioxidanterne bidrager ligeledes til et styrket immunforsvar, da de virker som en naturlig antibiotika. Teen er også rig på kalium, calcium, A- og C-vitamin og jern.

Udrensende effekt

Matcha indeholder klorofyl, som kan anvendes til detox. Således har teen altså en udrensende effekt på kroppen, da klorofyl hjælper kroppen til i højere grad at skille sig af med tungmetaller og andre farlige stoffer.

Afslappende effekt

Aminosyren L-theanin har en beroligende effekt på kroppen, hvorfor matcha te kan bidrage til et sænket stressniveau.


Der er naturligvis forskel på matcha te. Jeg har lige nu den variant, som findes i mange supermarkeder (sådan en høj, gennemsigtig plastbeholder). Min købte jeg i Søstrene Grene til cirka 60 kroner, som er en ret god pris for matcha. Tidligere har jeg købt min te i Taeko, en lille japansk kælderbutik på Gothersgade (som i øvrigt har det vildeste, smukkeste udvalg af japansk porcelæn!). En god tommelfingerregel er at holde øje med farven, når du skal vurdere kvaliteten af teen – men prøv dig frem! :-)
Jeg har hørt meget godt om Urtekrams budgetvenlige matcha te, men Helsebixen har i det hele taget et rigtig godt udvalg.

Som hovedregel skal der bruges én teskefuld te til en kop. Der findes specielle matcha-kopper og -piskere. Jeg bruger dog bare en almindelig kop og en mælkeskummer, som blander teen rigtig fint. Jeg nyder især teen med soyadrik med vanilje, enten tilsat det kogte vand eller udelukkende som en latte, hvor jeg opvarmer “mælken” inden. En kold matchalatte kan virkelig også være lækker! Jeg blender isterninger, matcha og soyadrik med vanilje. Man kan også tilsætte fx. pulveriseret cashew, kokos el. lign. for at booste både smag og næringsindhold!

Hvad med jer, er I fans af matcha te – eller har I stadig til gode at prøve det?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

20's look and red lips