Vores nye lejlighed

Forholder du dig kritisk (nok) over for skønhedsindustrien og kemien i dine produkter?

Kemi i skønhedsprodukter

Min mor plejede altid at sige, at jeg var “enhver reklamemands drøm”, da jeg var mindre. Jeg troede på alt, hvad jeg hørte i tv. Der var ingen tvivl om, at alt, man kunne få fra TV-shop var fuldstændigt uundværligt. Heldigvis er jeg blevet klogere siden dengang, og mine år tæt på skønhedsbranchen har bestemt også lært mig en hel del om kemi i vores produkter. For man skal lære at kunne skelne mellem god branding og dokumenteret effekt.

Branding er så vigtig en del af de forskellige skønhedsprodukter, der findes derude. Makeup fra Chanel markedsføres som værende noget eksklusivt, og produkterne skal vi også punge ud for. Men indholdet i din Chanel foundation kan meget vel være stort set det samme som en foundation fra det mere budgetvenlige brand Bourjois. Produkterne fra de to brands laves nemlig på de samme fabrikker. Det er et mønster, der bestemt ikke står alene. Oftest er rigtig, rigtig mange brands, som vi til dagligt opfatter som forskellige – og med forskellige agendaer, målgrupper og ikke mindst produkter – eget af samme firma. Estée Lauder er et glimrende eksempel – se bare deres liste over brands. På samme måde kan vi lokkes til at tro, at et produkt er ekstra godt for vores hud, hvis emballagen angiver, at dette er fri for eksempelvis parabener eller sulfater – uden vi overhovedet har et ordentligt begreb om, hvad disse udskældte ingredienser gør. Derfor synes jeg, at det var på tide med at lidt anderledes indlæg – og snakke lidt om kemi i vores produkter.

De bedste kilder til fakta om skønhedsbranchen og kemi i dine produkter

Jeg er på ingen måde ekspert på kemi i skønhedsprodukter, og det har jeg heller ikke tænkt mig at udnævne mig selv til på noget tidspunkt. Dog er jeg på det seneste blevet virkelig interesseret i netop alle disse fakta omkring vores skønhedsprodukter. Her er der især to medier, jeg synes, fortjener et shoutout.

Pudderdåserne

De her to damer er det nærmeste, man kan komme på et menneskeligt leksikon – i hvert fald hvis du stiller dem spørgsmål om skønhed og kemi i vores produkter. Vidste du for eksempel, at brugen af dermaroller kan danne grundlag for hyperpigmentering? Eller at alt det, du har fået at vide om åbne og lukkede porer, er løgn? Det er ting, jeg ikke vidste, og jeg er glad for, at Pudderdåserne gør mig klogere på så mange områder, som jeg jo selv beskæftiger mig med.

Det er også takket være Helene og Katja, at jeg opdagede, at mine minipiller var årsagen til de mange urenheder, jeg pludselig havde i mit ansigt, som ellers var blevet så rent og fint. Deres enorme mængde viden om kemi i skønhed er også en del af årsagen til, at jeg har 100% tiltro til de produkter, de selv laver – foruden alle de sindssygt gode anmeldelser, deres produkter får.

INCI Listen

Cecilia Demants serie, INCI Listen er noget af det bedste, der længe er sket for YouTube, hvis du spørger mig. Cecilia er for nyligt uddannet kemiingeniør, og nu deler hun ud af sin viden på en måde, så alle vi andre kan følge med. Cecilia griber bl.a. fat om emner som sulfater og parabener, hvor hun går kritisk til værks og forklarer os, hvilken effekt, disse ingredienser har – og hvorfor de ikke nødvendigvis fortjener al den skældud, de til tider har fået. I dag lærte Cecilia mig også, at Micellar water i virkeligheden skal opfattes som makeupfjerner og ikke må efterlades på huden – på trods af, hvordan samtlige af de brands, der har en micellar water i deres udvalg, markedsfører det som et produkt, man ikke behøver at rense af. Tarveligt!

Makeup and Medicine

Det er ikke længe siden, jeg stiftede bekendtskab med Cæcilie Johansen, som er læge og dermatolog. På Instagram deler hun en masse tips og anmeldelser, hvor hun ligeledes forholder sig kritisk til ingredienslisterne. En virkelig god kilde til produktanbefalinger og gode, relevante facts.


Min egen omtale af produkter

Jeg læser tit indlæg fra eksempelvis Pudderdåserne og bliver bange for, at jeg selv ligner en omvandrende reklamesøjle. For nej – jeg forholder mig ikke specielt skeptisk over for ingredienslisterne. Jeg håber dog, at der er en udbredt opfattelse herinde af, at jeg er oprigtig. Der er (stort set) intet herinde, jeg har skrevet for penge. Hvis nogen skulle sidde og mene, at jeg ikke forholder mig kritisk nok eller kun roser produkter, så er det fordi, at jeg som oftest kun omtaler produkter, jeg kan lide, eller som jeg er særligt nysgerrig efter – og med det følger jo helt naturligt en overvejende positiv tone. Jeg håber, I ved, at jeg ikke ville omtale et produkt positivt, hvis jeg ikke selv var glad ved det. Det er rigtig vigtigt for mig – især når jeg ser meget op til folk som dem, jeg har nævnt her.

Hvordan forholder du dig til kemien i dine skønhedsprodukter?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores nye lejlighed